Resepi kali ini adalah permintaan seorang sahabat yang telah bermusafir di rumah saya ketika cuti raya aidiladha baru-baru ini.. Nurul Huda asal dari Kedah..katanya satay yang di makannya sangat sedap.. ok ini resepi akak saya tau.. sangat mudah dan sangat sedap..^^
********************************
memilih laut apa yang nak di masak? jom xpayah fikir2 lagi.. jom masak satay |
1/2 kg gula
1 kotak mancis lengkuas
3 atau 4 batang serai (potong kecil2 utk di kisar)
bawang putih 1 labu
bawang merah 6 ulas
2 ekor ayam.. jika nk buat daging, agak2 la 2 ekor ayam banyak mana utk daging..
Cara-caranya
Blender semua bahan kecuali gula dan daging ler ^^.. gula dan bahan2 blender tadi di tabur atas ayam atau daging dan gaulkan..
Tabur garam dan gaul rata.. letak dalam peti ais..Perap ayam atau daging 2 jam atau 3 jam.. lagi best kalau kita perap malam, pagi tu bakar.. memang sedap habis la.. esoknya cuma cucukkan daging tersebut pada batang satay dan bakar.. sangat mudah dan sangat sedap..cubalah..!!!
No comments:
Post a Comment