. »

Monday, May 13, 2013

Bilik study berhantu~ (Bahagian 2)



Malam menjelma... apa yg tersirat dalam kegelapan malam?


Bahagian  2

Keeerrrriiiinggg……!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bunyi loceng yang menandakan waktu persekolah telah tamat.. Eja dan Ikin berlalu untuk pulang ke asrama.

“Eja tadi yang aku nak bagitau benda halus tu, yang tu la, ala yang gitu, gitu..” sambil matanya memandang kiri dan kanan seumpama takut didengari orang lain.

“Gitu, gitu apa pulak ni.. tadi cakap halus, ni gitu, gitu pulak..” momel Eja

“Kau ni kan Eja , harap jer dalam kelas 5 sains 1 tu kau dapat nombor 1  pastu pelajar terbaik kat sekolah ni, tapi benda halus pun kau tak tau.. hish.. pening aku.. hantu la, hantu… faham…” geram Ikin dengan Eja yang tak faham-faham.

“Hah… Hantu.. hehe Ikin cerita kau ni betul ke.. kau pernah nampak ke?’’

“Tak la, aku tak pernah nampak, aku dengar orang cakap jer.. sejak akhir-akhir nak dekat exam ni, semua benda pelik berlaku..” Ikin seumpama mengeluh. Sekarang mereka melangkah masuk ke pagar asrama

“kau percaya ke? Mungkin diorang takut kita belajar lebih dari diorang sebab tu diorang bagitau macam tu.. kau jangan dengar la..”

“ Kau Eja pelajar terbaik sekolah ni.. tapi diorang tak pulak bagitau kau, aku rasa bukan sebab dengki ni, memang benda ni betul..” Ikin tetap menegas dengan kata-katanya.

Betul juga, aku pelajar yang cikgu target sebagai pelajar terbaik tak pula tau hal ni. Fikir Eja.

“Aku meletakkan Allah dalam hati aku.. ‘dia’ pun makhluk Allah Ikin, kita sebagai makhluk Allah yang lebih baik ciptaan dari padanya, jangan la merasa takut padanya lebih dari takutnya kita kepada Allah.. nanti kita boleh dianggap syirik kerana takut pada makhluk ciptaan Allah bukan pada Allah..”

“Iye Eja.. aku tau la.. tapi aku ni kan lemah semangat sikit hehe..” Ikin tersenyum kambing.

“Kau study la dengan aku malam ni.. jom la..” ajak Eja.. sambil memberi senyuman manis buat Ikin supaya dia bersetuju.

“Emmm… cam mana yer.. yela-yela.. kau jangan tinggal aku sorang-sorang tau..” Ikin bersetuju

“ish.. Ikin ni jangan takut sangat.. Allah ada bersama kita.. jangan takut yer..”

“ Ye la Eja..”

Di madhrasah, selepas waktu magrib, sambil menunggu waktu isya’, kebanyakkan pelajar di asrama ini akan membaca al-Quran dan ada juga yang keluar dari madhrasah awal-awal selepas waktu magrib, mungkin berlalu untuk mula  mengulangkaji pelajaran. Bagi Eja, dia lebih senang dengan mengisi waktu senggang ini dengan membaca al-Quran.

Masa untuk study. Selepas sahaja waktu isya’, Eja mengajak Ikin untuk ke ruangan study di tingkat paling bawah. Sememangnya ruangan study pelajar asrama adalah di tingkat bawah dan ada juga yang belajar di kantin asrama secara beramai-ramai.

Eja dan Ikin melangkah masuk ke bilik study.. ada beberapa orang pelajar sedang menelaah pelajaran. Suasana di sini sungguh sepi. Eja dan Ikin melangkah masuk perlahan-lahan supaya mereka yang berada di situ tidak terganggu.

“Eja, sampai pukul 11 jer tau..” rayu Ikin.

“Pukul 11 jer.. emm yela, tengok la nanti..”

“Eja.. jangan tengok-tengok, mesti balik bilik pukul 11 tau..” Ikin bercakap dengan nada perlahan, kerana khuatir menganggu pelajar lain.

“Ok, 11.30 kita balik bilik..” Eja meletakkan jari di bibir dan memalingkan muka ke arah pelajar lain. Ikin dengan mimik muka tidak puas hati, mencebik bibir pada Eja. Eja mengangkat kening dan tersenyum. Panas Ikin dibuatnya. Dan mereka mula menelaah pelajar.

Seorang demi seorang pelajar dalam bilik study itu mula pulang ke bilik. Tinggal la Eja dan Ikin sahaja yang masih mengadap buku di hadapannya.

“Eja dah 11 suku ni, jom la balik bilik” rayu Ikin.

“Ikin, kan aku dah cakap, pukul 11.30 kan.. aku tak habis lagi study kimia ni. kalau kau nak balik bilik dulu, balik la” Eja menjawab tanpa mengangkat muka dari buku.

“Iye la.. kita balik pukul 11.30..”

Sedang Eja dan Ikin menelaah pelajaran, tetiba terdegar bunyi hentakkan yang kuat..

“aaaarrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!” Jerit Ikin sambil memeluk Eja..

“Oii.. Ikin apa ni? Buku jatuh la.. dah la, sambung baca.. ish.. Ikin… Ikin..”

“Eja… jom la balik bilik..” rayu Ikin lagi.

“Ikin.. kejap la, tak habis lagi ni.. kau dah habis belajar ke? Aku minta kau baca sama,buat macam ala-ala study group gitu, kau tak nak.. Ni kau dah habis belajar, aku tak habis-habis lagi..” bebel Eja.

“Eja.. kau tu dah pandai, buat apa la belajar lama-lama..”

“sebab aku tak pandai la aku belajar lama-lama ni supaya jadi pandai.. ada faham cik Ikin.. dah-dah jangan membebel, aku nak hadam buku ni..”

Ikin yang berada di sebelah Eja mula merasa bulu romanya mengembang, hatinya diserang rasa takut yang teramat sangat. Teringat akan kata-kata Munah yang mengatakan bilik study berhantu. Aduh takutnya.

Bahagian 3 atau akhir nantikn ^^ ~“Dalam keadaan cemas itu, di sudut katil tersebut ,Liana dengan tangannya seumpama mahu menerekam sesuatu sambil memerhati orang-orang yang berada di situ. Mata membulat, seperti  dia bukan Liana yang mereka kenal.”

Bahagia sebelumnya~
Bahagian 1
Bahagian akhir~
.........................................................................................................................................................

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...