. »

Thursday, October 20, 2011

Resepi Biskut Almond London Mudah!


emm sedapnya... ^^



Bahan-bahannya

Tepung gandum 2 cawan
Tepung jagung 1 cawan 
Minyak sapi satu tin kecil 
Gula halus setengah cawan 
Telur 2 biji (ambil kuningnya sahaja)
Perisa vanilla 1 sudu teh
Coklat masakan secukupnya ,biasanya 2 paket.
Kacang almond/badam secukupnya
Mangkuk kertas secukupnya

Hiasan : Coklat Rice atau badam kisar

Cara-caranya:


Putar telur  dan gula hingga sebati. Masukkan minyak sapi dan putar hingga sebati.

Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan  diulikan sehingga menjadi doh.  

Bentukkan doh tadi menjadi bulat beserta masukkan kacang almond kedalamnya.
Doh yang siap dibentukkan tadi boleh la di bakar  selama 15 minit.

Setelah siap dibakar, masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas. 

Untuk coklat,panaskan air kedalam periuk dan masukkan periuk kosong  yang agak kecil keatas air tadi. Dan setelah air di dalam periuk mula mendidih, boleh la masukkan coklat masakkan ke dalam periuk kecil itu.. 

dalam proses..
setelah coklat masakkan mencair bolehlah dimasukkan ke atas biskut tadi… hiaskan dengan taburkan coklat rice di atasnya biskut,tapi pastikan coklat masakkan belum beku, jika coklat sudah beku, coklat rice takkan melekat lagi pada biskut.. biarkan coklat beku barulah boleh dihidangkan..^^

Untuk 60 biji biskut, tapi kalau buat besar2 dapat sikit je..^^
…………………………………………………………………………………………..
p/s Boleh la buat sendiri, dari beli kat kedai yang harganya 15 biji RM20.. Dulu terfikir juga kenapa biskut ni mahal, tapi bila buat sendiri baru tau..Harga biskut Almond London mahal sebab nak buatnya makan masa yang lama. Terutama nak letakkan coklat keatas biskut, Ya Allah sakit belakang, mana tak nya, 60 biji nak diisi coklat masakkan, mana tak sakit belakang. Tapi makannya sedap ^^ budak2 suka..

.........................................................................................................................................................

No comments:

Powered By Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...