. »

Wednesday, August 28, 2013

Doakan saudara kita~

Sahabat2 semua.. sama-samalah kita doakan buat saudara kita yang dizalimi di Syria , Palestine dan Mesir, serta di mana2 sahaja saudara kita yg teraniaya..



Bangkitlah dan berdoalah buat mereka..
terutamanya solat sunat malam kita..
insyaAllah moga Allah makbulkan doa kita semua..

wasalam sayang..


.........................................................................................................................................................

Thursday, August 22, 2013

Resepi Kek Coklat Kukus CH~ ^^

Pagi raya keberapa dah ni CH rajin sungguh bangun2 buat kek.. ^^ CH memang gila masak sungguh cuti sem ni.. semua benda CH belajar, nnti CH masukkan resepi nasi ayam kat post akan datang yer.. akan datang tu maksudnya nanti CH dah siap taip tu CH post la :p hee..

Resepi CH sendiri ni, jadi la jugak, habis terus anak buah, ma, n akak2 makan.. :D resepi org bujang y sungguh senang..

Bahan-bahannya


Telur 3 biji
Majrine 1 cawan jangan penuh kira 3/4 gitu
Gandum 1 setengah cawan
Tepung jagung setengah cawan
Gula halus  setengah cawan
serbuk penaik 1 sudu teh
serbuk koko CH letak satu sudu besar

Caranya


Masukkan telur, gula, dan majrine dan putar sampai gebu gitu..
Masukkan gandum sikit2 sampai habis, dan tepung jagung pun camtu, dan serbuk koko dan serbuk pernaik. dan putar.. hehe berapa byk dan..

masuk gandum,gula halus, serbuk koko, serbuk pernaik, putar sampai cantik camni..  

kemudian bolehla kukus selama 30 minit..

dah siap kukus bukan main tunggu 30 minit baru masak..

coklat masakan yang sangat comot macam CH huhu ^^

Pasal hiasan CH letak perisa coklat, tp hiasan apa pun xpe, ikut suka sahabat semua.. n siap! so easy ^^

selamat mencuba.. Wasalam sayang..

........................................................................................................................
p/s insyaAllah nanti CH sharekan cara buat nasi ayam dan jahit baju kurung pulak yer ^^.. 
akan datang resepi nasi ayam nyam3...

akan datang cara potong n jahit baju kurung.. ^^
.........................................................................................................................................................

Tuesday, August 6, 2013

Biskut febrat CH~ ^^

my febrat...^^
Assalamualaikum... emm mesti sahabat2 tengok gambar biskut ni pun dah tau kan biskut apa.. ni la biskut febrat CH.. memang suka sangat la, CH ni suka perisa coklat, macam budak2 gitu suka perisa coklat hee..^^

Biskut ni CH la buat sendiri, wajib ada la raya.. tapi time bukan raya pun buat jer biskut ni.. 

Dalam proses letak coklat,kalu tak pose
memang habis la.. nasib baik pose ^^



coklat yang masih belum kering..
(betul ke ayat CH ni.. coklat belum kering ke belum keras?..huhu)


Ok, untuk resepi biskut almold london ni sahabat boleh la ke post CH ni..^^
Resepi Biskut Almold London Mudah! 

Selamat mencuba dan maaf segalanya..

Salam Aidilfitri.. 

................................................................................................................

p/s: pulanglah kita pada fitrah iaitu seperti bayi baru dilahirkan.. di hari kemenangan ini, yang suci dari dosa.. ingat! dosa kita dengan manusia tetap tidak terhapus jika dia tidak memaafkan kita.. jadi jom kita eratkan siraturrahim dan memaafkan sesama kita  atas segala keterlanjuran..

salam sayang..

dari CH sekeluarga.. ^^
..........................................................................................................................


.

Thursday, August 1, 2013

Resepi Biskut Kastard Mudah!

Semua mudah.. rugi tak buat tau.. ok, resepi ni dah lama CH nak share,tp tak berkesempatan utk menaip, jadi sekarang ni baru sempat nak share.. 
itu dia biskut kastard CH ^^


Bahan-bahannya

Tepung gandum 2 cawan
Tepung kastard  1 cawan 
Marjerin setengah cawan
Gula halus setengah cawan
Telur 2 biji (ambil kuningnya sahaja)

Hiasan : Coklat Rice


Cara-caranya:


Putar telur  dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan majerin dan putarkan.

Masukkan tepung gandum dan tepung kastard diulikan sehingga menjadi doh. 

ini contoh acuan dahlia..

Bentukkan doh dengan menggunakan acuan dahlia.. 


dalam proses..

sapukan biskut tadi dengan kuning telur, selepas itu taburkan coklat rice, nak tabur yg warna warni pun boleh, badam pun boleh, apa2 jer y sahabat2 suka.. dan bolehlah bakar  selama 15 minit.
Dan siap utk dihidangkan !

Selamat mencuba.. dan selamat mencari lailatulqadar..


Wasalam sayang..^^
.........................................................................................................................................................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...