Bahan-bahannya:
Doh roti:
500 gm tpg berprotin tinggi (ayak)
2 sudu kecil bread improver+2 sudu kecil bread softener
20 gm susu tepung (2 sudu besar)
75 gm gula kastor
3 sudu kecil dry yeast
1 sudu kecil garam
1bj telur (dipukul)
250ml air /susu segar (jgn guna susu tepung if guna susu segar)
60gm mentega
Bahan inti:
50gm mentega
50 gm gula halus
1 sudu besar kopi emulco (saya guna kopi tongkat ali cni)
Bahan topping:
200 gm mentega
150 gm gula halus
1 biji telur
2 sudu besar serbuk kopi emulco (saya guna serbuk kopi tongkat ali)
Cara-caranya..
1.Cara inti
- kacau semua bhn hingga sebati
2.Cara topping
-kacau semua bhn hingga sebati
3. Do write
-gaul rata-tepung +gula
-masuk yis+bread improver+bred softener
-masuk telur+air/ susu segar
-mentega-uli selama 10-15 minit
-tutup dgn film ding or kain lembap-rehat selama 10 minit
-leperkan doh atas tapak tgn
-letak inti
-rehat 45 minit untuk tunggu roti kembang
-setelah kembang paip kan topping
#bakar 180darjah celcius selama 15-20 minit
Selamat mencuba
p/s: resepi ini dari sahabat CH.. roti yang dia buat sangat sedap, CH minta resepinya dah akhirnya dia bagi jugak resepinya.. cubalah, nanti tak perlu ke kedai beli roti lagi..^^
Wassalam sayang..
.........................................................................................................................................................
4 comments:
tq berkongsi resepi ni..feveret anak2 ni...nanti nak cuba..tq so much
sama2 ^^ cubalah.. buat sendiri ag sedap.. ini resepi kawan sy..
Oh macam itu buatnya barulah kakak tahu. Kalau kakak free dan ada bahannya kakak nak cubalah. Tempat kakak seketul tu RM2.50/- tau..
betul tu kak memang seketul Rm2.50.. ^^ bahan2 dia byk la sikit, mak kwn CH ni dia niaga kek.. tu y roti pun dia pandai buat.. tp dia xkedekut share resepi.. sedap sgt roti dia..
Post a Comment