Kek Lapis
Masam Manis (limited resepi, original dari Sarawak)
Resepi dari kawan CH merangkap roommate CH yg dah 3 tahun jadi roommate CH di Universiti ni.. Dia orang Sarawak, Resepi ni original dari orang Sarawak.. sedap tau.. ni CH buat bersama2 kwn2 dirumah salah seorang lecturer kami.. disebabkan buat sendiri, dan merasa putar tepung sendiri, sukat tepung sendiri, jadi CH dah ingat mcm mana nk buat kek ni.. ^^ seronok pulak.. ni resepinya:
Bahan-
Bahan :
10 biji
telur ( gred A)
200gm
tepung biskut marie (dikisar halus baru timbang tau)
100 gm
tepung gandum
450gm
mentega ( Buttercup/ Golden Churn (1 3/4 butter cup )
1 sudu
besar Ovellete
1 sudu
kecil esen vanilla
280 gm
gula halus (kalau pakai susu 3/4 susu tin dan gula 100 gm)
Haw
flakes secukupnya
Pewarna
kuning, hijau ( warna lain pun boleh ikut citarasa masing2 )
Cara
Membuatnya :
- Pukul telur, esen vanilla dan ovallete
higga kembang ( Bahan A )
|
Putar telur hingga putih dan gebu mcm ni.. |
- Dalam bekas yang lain, putar mentega
dan gula hingga putih berkrim ( Bahan B )
- Kemudian satukan Bahan A dan Bahan B,
sebatikan.
- Kemudian masukkan tepung biskut marie
dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Warnakan hijau dan kuning
- Bakar dan lapis dan susunkan haw flakes
secukupnya ( 36 haw flakes setiap lapisan ) dan setiap lapisan diratakan dengan
3-4 sudu makan adunan.
|
Susun haw flakes, atau gula2 yg selalu dimakan zaman kanak2 tu... Kemudian bakar.. |
- Guna api atas sahaja dan setiap lapisan
dibakar selama 5-7 minit atau hingga keperangan dan suhu oven 150 celcius.
- Lapisan yang dibakar warna kuning contoh gambar diatas sebanyak tiga sudu besar, dan dibakar selama 5-7 minit. selepas keperangan, angkat lapisan yang tadi dan letak lapisan hijau pula, bakar selama5- 7 minit juga.. ulang cara ini sehingga lapisan habis..
Kemudian siap...... jeng-jeng....
|
Dah
siap.. ada gambar ni jer.. yang kalar merah xdigambar huhu
ni pun
lecturer gambarkan, kami busy duk memasak, letih kot
masak kek
ni, kena tunggu setiap lapisan tu siap semua
dari
petang sampai malam baru siap..
tapi
seronok ^^
|
p/s: Boleh la sahabat cuba untuk raya nanti ^^.. selamat mencuba... Wassalam sayang...
No comments:
Post a Comment