Resepi kali ini adalah permintaan seorang sahabat yang telah bermusafir di rumah saya ketika cuti raya aidiladha baru-baru ini.. Nurul Huda asal dari Kedah..katanya satay yang di makannya sangat sedap.. ok ini resepi akak saya tau.. sangat mudah dan sangat sedap..^^
********************************
| memilih laut apa yang nak di masak? jom xpayah fikir2 lagi.. jom masak satay |
1/2 kg gula
1 kotak mancis lengkuas
3 atau 4 batang serai (potong kecil2 utk di kisar)
bawang putih 1 labu
bawang merah 6 ulas
2 ekor ayam.. jika nk buat daging, agak2 la 2 ekor ayam banyak mana utk daging..
Cara-caranya
Blender semua bahan kecuali gula dan daging ler ^^.. gula dan bahan2 blender tadi di tabur atas ayam atau daging dan gaulkan..
Tabur garam dan gaul rata.. letak dalam peti ais..Perap ayam atau daging 2 jam atau 3 jam.. lagi best kalau kita perap malam, pagi tu bakar.. memang sedap habis la.. esoknya cuma cucukkan daging tersebut pada batang satay dan bakar.. sangat mudah dan sangat sedap..cubalah..!!!


this blog

No comments:
Post a Comment