. »

Tuesday, December 27, 2011

Satay & ayam panggang

Assalamualaikum...

Resepi kali ini adalah permintaan seorang sahabat yang telah bermusafir di rumah saya ketika cuti raya aidiladha baru-baru ini.. Nurul Huda asal dari Kedah..katanya satay yang di makannya sangat sedap..  ok ini resepi akak saya tau.. sangat mudah dan sangat sedap..^^

********************************

memilih laut apa yang nak di masak?
jom xpayah fikir2 lagi..
jom masak satay
Bahan-bahan

1/2 kg gula
1 kotak mancis lengkuas
3 atau 4 batang serai (potong kecil2 utk di kisar)
bawang putih 1 labu
bawang merah  6 ulas
2 ekor ayam.. jika nk buat daging, agak2 la 2 ekor ayam banyak mana utk daging..


Cara-caranya

Blender semua bahan kecuali gula dan daging ler ^^.. gula dan bahan2 blender tadi di tabur atas ayam atau daging dan gaulkan..
 Tabur garam dan gaul rata.. letak dalam peti ais..Perap ayam atau daging 2 jam atau  3 jam.. lagi best kalau kita perap malam, pagi tu bakar.. memang sedap habis la.. esoknya cuma cucukkan daging tersebut pada batang satay dan bakar.. sangat mudah dan sangat sedap..cubalah..!!!





**************SATAY*************
**********************AYUYati*****************   

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...