. »

Sunday, June 8, 2014

Hadiah untuk yang tercinta~

Project tahun akhir, tak tahu nak menceritakan macam mana perasaan ini.. Hanya Allah jer tahu macam mana takutnya.. Seminggu sebelum VIVA, tidur pukul 5 dan 4 pagi setiap hari, dan hari last submission pada 1 june, langsung tak tidur.. Hari VIVA adalah selepas hari submission iaitu 2 June sampai 4 june..  CH hari yang ke-3 untuk present VIVA ni, pada 4 june, hari last pulak tu.. mungkin hari last dapat prepare banyak dan lebih berbanding orang hari first n hari second..

Tapi apa yang terseksa hari last ni, apabila orang keluar dari bilik meeting lepas presentation tu,mcm2 cerita2 ada, panel tanya ni, soal ni.. kita yang tgh duk siapkan slide, macam apa terketar lutut n sejuk satu badan.. serius sangat takut sebab ini adalah penentu sama ada boleh graduate ke x..

Malam sblm presentation, CH prepare utk present esok, baca slide, cara nk present mcm mana.. tapi mlm tu, xblh tidur.. tidur pukul 2, tp tersedar dlm pukul 4 n xblh tidur sbb takut utk presentation esok.. bangun subuh tu, ma CH mesej, sbb smlm CH msj ma CH xbls, sebab ma dah tidur upernya.. Bila CH call pagi ni, terus CH nangis..

CH: Ma, Ayu takut la.. takut nak present nanti.. Panel 8 orang,lecturer tu suka tanya soalan macam2, takutnya nak present nanti.. (sambil nangis.. memang xblh tahan ag air mata tu)

Ma: La, nape nak nangis.. Dah buat sungguh2kan.. nanti present sungguh2.. Jangan takut, nanti takut sangat2, tu yang xkeluar apa nak cakap.. Jangan fikir kita xpandai dari dia, fikir kita lebih pandai dari mereka yang tengok kita punya presentation, dia lecturer pun diorang xtau pun tu.. anggap diorang nak belajar dari kita.. anggap diorang tak tahu.. ma gi mengajar ngaji al-Quran, dulu takut jugak nak baca utk khatam al-Quran tu sorang2 jer, tapi bila fikir diorang nk belajar dari kita.. jadi nape nk takut.. Ayu dah belajar 4 tahun, ni yang last mesti tunjuk sungguh2 apa yang Ayu dah buat tu.. Anggap Ayu ag pandai dari diorang, dan apa Ayu buat adalah paling terbaik..

Allahuakhbar………  terharu CH dapat ibu yang cukup buatkan CH yang hilang semangat sebab takut, terus bersemangat.. Allahuakhabar, terindah dapat ibu seperti ma..

Sungguh, kata2 dari ma buat CH semangat dan hilang terus rasa takut.. dan Alhamdulillah CH dapat presentkan dgn baik.. walaupun utk masa soalan dari panel, semua panel bertanya, tak henti2 bertanya.. 10 minit present dan 5 minit soalan.. Alhamdulillah CH dapat jawab walaupun bahasa English yang tergagap2 jugak la sebab takut..


Bergambar bersama board selepas presentation.. mata panda n xbermaya..
board sebenarnya akan ditampal dibilik presentation..
selepas present kita cabut board kita dan pin yg kwn kita yg nk present pula..
Biasanya kwn2 kita yg akan pinkan, kita y nk present perlu prepare slide dilaptop..
selepas present perlu dipinkan board dibilik galeri..
Memang nervous masa presentation, kita sorang jer dalam bilik meeting tu..
8 panel yang mendengar.. scary..

CH hari last present, dan hari last la dapat keputusan sama ada kita proceed untuk graduate atau FAIL.. Habis semua presentation pada pukul 2 petang, dan mereka mula mengira markah sampai pukul 4.30 petang.. 4.30 petang tu CH dan classmate semua dipanggil utk masuk ke bilik meeting utk mengetahui  keputusan tu.. Studio master baca nama dan baca PASS atau FAIL..

Tiba2 ada nama FAIL.. Allahuakhbar, nama CH masa tu tak disebut ag.. CH tunduk kepala dan letakkan atas riba kawan CH, sebak takut sangat ni, dah 3 orang FAIL tapi nama CH belum disebut ag.. lepas tu nama CH disebut..

Cahaya Hidupku….................................. you  are……………………………………… PASS

CH terus nangis teresak2 atas riba kawan CH.. Allahuakhbar xleh tahan sangat2 gembira sebab PASS dan sedih sebab xsangka bukan semua pass.. memang masa tu nangis tak henti2 semua orang, hinggakan studio master pun sebak..

Seorang kawan Chinese yang FAIL nangis2 teresak2, tak henti2 dia nangis.. mungkin dia tak sangka dia FAIL.. 4 orang FAIL, memang semua tak jangka mereka FAIL.. tahun lepas senior CH, batch diorang 7 orang FAIL.. susah sungguh Couse CH ni nak PASS tau.. sebab tu CH takut macam apa utk present.. 

pasal project CH buat tu ada sorang lecturer yang cerita lepas keputusan tu, dia kata CH punya sangat ok, memang boleh score A, tapi sayang sebab concept Tarbiyah utk element biah tarbawiyah CH tu, CH tak dapat explain dengan baik, CH la tergagap kat situ.. sebab CH buat biah Tarbawiyah tu utk planting concept sbenarnya, mungkin panel fikir biah (persekitaran) CH patut tunjuk dengan design semua benda.. Jadi sayang sebab silap kat situ.. Bila dengar lecturer ckap mcm tu, adoi rasa sayang pulak.. Apa2 pun keputusan, CH bersyukur CH lulus.. Doakan CH dapat graduate dengan pointer yang baik.. insyaAllah, ada satu paper ag utk exam.. paper last sebagai student UTM.. Doakan paper ni dapat A yer ^^ hehe.. Dan insyaAllah graduate..

Ok.. nak tahu apa project CH.. CH share la, sebab xde sangat yang buat project ni.. mungkin next post.. insyaAllah sbb belum dibukukan.. xsiap tesisnya ag huhu so nanti dibukukan insyaAllah CH share utk yg mungkin Course sama mcm CH.. insyaAllah CH share yer ^^




Project CH:


p/s: Site yang CH cintai.. Pondok institution, pengajian pondok yang cukup indah, yang mungkin ramai tak tahu keistimewaan dan kebaikan belajar di sana.. seronok CH kaji and design site CH tu ^^.. bila cinta, serious kita semangat nak buatkan.. so, pilih tajuk berdasarkan apa anda cinta dan minat ^^.. Wassalam sayang~ 

2 comments:

renja hijo said...

barakallahu fik. well done kakak!

Cahaya Hidupku said...

Syukran dik Sahlan~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...