. »

Sunday, June 24, 2012

Amalan Ketika Anak Sedang Tidur

Darwisy berusia 2 hari

Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak....

♥►Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya,

♥►Membaca surah al fatihah 1 kali,alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

♥►Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

♥►Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

♥ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ♥ ..


p/s CH ambil artikel ni kt FB, dan tidak perasaan pula tak simpan link nye.. moga pemilik link ni akan di beri pahala berlipat ganda atas artikel yg cukup berguna ni.. Maaf, akhir2 ni CH tidak berkesempatan menulis.. ^^ agak sibuk.. semoga perkongsian ini berguna untuk sahabat2..

........................................................................................................................................................4 comments:

kaka said...

insyaAllah tak malu buat komen yang manfaat :)

Nampaknya akan lebih bagus kalau ada dalil macam hadits atau atsar ulama...

Cahaya Hidupku said...

insyaAllah lpas ni CH akan pastikan
jika ada hadis dan sumber, CH tulis..^^
syukran Kaka

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah...ilmu yg sgt bguna..syukran...yup betul ilmu yg bermanfaat & berpanjangan akan kekal pahalakan..sampai menyampaikan utk kebaikan :)

Cahaya Hidupku said...

insyaAllah.. menulis kerana Allah...
sampaikan kerana Allah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...