. »

Monday, July 29, 2013

Mahu Jadikan Anak Lelakiku hebat~

Kuliah subuh pagi kemarin~

Muhsin, anak Syeikh Nuruddin al- Banjari
InsyaAllah, semoga anak2ku soleh dan solehah.. amin

Rasulullah SAW pemimpin yg serba boleh.. Rasulullah pandai memasak, pandai jahit baju..

Kita zaman sekarang, anak perempuan sahaja diajar memasak, anak lelaki dibiarkan tak perlu diajar semua ni.. macam mana mereka nak jadi pemimpin seperti Rasulullah yang serba boleh..

Kisah seorang ustazah, di Mekah, semasa shopping, dia ternampak keluarga Arab yang anak lelakinya baru berusia 10 tahun bersama dgnnya seorang kakak.. banyak barang shopping ni.. nak tahu apa ayah dia bagitau:

Ayah: Kamu bawa ni.. Bawa semua barang kakak kamu tu..


Nampak tak bertapa dia mengajar anak lelakinya sejak kecil lagi supaya bertanggungjawab sebagai seorang pemimpin dan sebagai perlindung wanita..

Bila kita fikirkan balik, Rasulullah SAW semua baginda buat, jahit baju, masak, tapi suami zaman sekarang, butan baju tercabut pun si isteri juga y jahit..

macam mana nak jadi pemimpin y serba boleh jika kita tak boleh meringankan kerja isteri.. bukankah lelaki nahkoda rumah tangga, jadi dia mesti la serba bolehkan.. ingat lelaki adalah perlindung wanita.. nanti isteri lahir baby berada kat hospital, sape nak masak.. isteri sakit, sape nak masak untuk isteri, tak sweet la suami tak tau wat bubur kat isteri, xtau bertungkukan isteri, tak tau masak ketika isteri berpantang..^^ hehe marah semua lelaki kat CH nanti kan..okey2 relax2..

~kena ajar anak lelaki serba boleh la.. supaya dia jadi seorang lelaki yg mahal ^^

Wasalam sayang...

.........................................................................................................................................................

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...